Incintă fortificată mediană, cu bastion (azi casa paznicului) şi scară de lemn, acoperită, turn (Ansamblul bisericii evanghelice fortificate)


Categorie: Incinte/incinte fortificate
Perioada: sec. XVI
Importanta: A
Cod LMI: SB-II-m-A-12328.03
Adresa: Piaţa 1 Decembrie 1918 2
Localitate: sat BIERTAN; comuna BIERTAN
Judet: Sibiu
Regiune: Transilvania

Imagini

Incintă fortificată mediană, cu bastion (azi casa paznicului) şi scară de lemn, acoperită, turn Incintă fortificată mediană, cu bastion (azi casa paznicului) şi scară de lemn, acoperită, turn Incintă fortificată mediană, cu bastion (azi casa paznicului) şi scară de lemn, acoperită, turn

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 24-Jul-2009


Biserica evanghelica din Biertan, construita intre anii 1520-1522, este inconjurata de trei randuri de ziduri bine intarite, inalte si solide. Incintele nu erau concentrice, in jurul colinei pe care se ridica biserica, colina inalta cam de 25 m deasupra satului, ci aveau intre ele legaturi, prin drumuri cunoscute doar celor din cetate si greu de determinat pentru cei dinafara.
Prima incinta, cu ziduri de aproape 12 m, se baza mai ales pe puterea turnurilor si bastioanelor sale, care totusi au fost ocupate si in parte distruse de curuti, in 1704, asa incat din sapte cate erau, n-au mai ramas decat trei. Turnul din vest face legatura cu incinta a doua, printr-o scara de lemn.
(dupa "Bisericile Cetati ale sasilor din Ardeal" de G. Oprescu - 1957)